W dobie, gdzie modne stało się zdrowe odżywianie, robiąc zakupy, gdy tylko zbliżamy się do stoiska z warzywami i owocami, stajemy przed dylematem, które wybrać. Tym bardziej teraz, gdy w czasach ogólnoświatowej pandemii, robimy zakupy na dłużej.
Jak wybrać owoc, który na drugi dzień nie spleśnieje? Najlepiej zaufać własnym zmysłom! Wzrok, węch i dotyk, to najlepszy tester świeżości produktów. Warto więc wybierać te, które nie są już wcześniej zapakowane. Jeśli owoc, lub warzywo jest jędrne, nie ma ciemnych plam i wydziela naturalny, niezbyt mocny zapach, to możemy mieć pewność, że jest świeże. Dobrze jest brać pod uwagę naturalny kształt i rozmiar danego produktu, tak by unikać żywości modyfikowanej genetycznie.
Najlepsze dla naszego zdrowia są jarzyny, jak najbardziej naturalne. Jeśli chcemy, by owoce poleżały trochę dłużej, możemy kupić te mniej dojrzałe i twardsze, tak by mogły spokojnie mięknąć w naszym domu. Warto pamiętać, by starać się wybierać owoce i warzywa sezonowe, najlepiej te pochodzące z lokalnych upraw, tak by uniknąć tych, które zostały poddane w transporcie, działaniu środków chemicznych.