Pyszne danie które przygotujesz z wiosennych kartofli!

Wiosna to nie tylko więcej ciepłych i pogodnych dni, to także czas, kiedy dostęp do świeżych warzyw i ziół jest jeszcze większy, z czego warto korzystać, przygotowując codzienny jadłospis.

Wiosenne kartofle – jak je przygotować?

Czerpiąc z tego, przygotowuje się więcej kanapek z nowalijkami, sałatki, jak i zupy. Przykładem może być kartoflanka, która łącząc zdrowe składniki, będzie zupą dla każdego. Wiosenna kartoflanka jest szybka w przygotowaniu — wystarczy zaledwie pół godziny, by móc cieszyć się jej smakiem — a przy tym stanowi sposób na większą ilość warzyw w codziennej diecie.

Składniki na 4 porcje dania z wiosennymi kartoflami

  • 50 dag ziemniaków
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • ⅔ szklanki śmietany 18%
  • ½ pęczka trybuli lub natki pietruszki
  • 5 gałązek koperku
  • 4 gałązki bazylii
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 4 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie dania z wiosennymi kartoflami

Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Czosnek oraz cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić je, mieszając. Dodać ziemniaki. Całość podsmażyć przez chwilę, wciąż mieszając. Dolać bulion warzywny. Poczekać, aż całość zawrze, zmniejszyć płomień, gotować około 15 minut.

Do garnka wlać śmietanę 18%. Ponownie zagotować. Zioła opłukać, osuszyć. Dodać do zupy i zmiksować całość na gładko. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Zupę rozlać do miseczek. Udekorować kleksem kwaśnej śmietany.

Artykuł powstał na podstawie porad i informacji o warzywach, które znajdziesz w serwisie https://www.porcja.pl/.