Przepis na pyszną brzoskwiniową lemoniadę

W upalne słoneczne dni chyba wszyscy lubimy schładzać się orzeźwiającymi napojami. Rezygnujemy wtedy ze spożywania gorącej kawy i herbaty na rzecz znaczne mroźniejszych naparów, czyli chociażby najzwyklejszej wody, którą wcześniej chowamy do lodówki albo nawet trzymamy przez chwilę w zamrażarce.

Przepis na lemoniadę na pewno więc przypadnie nam do gustu

A nie jest on wcale taki zwyczajny, bo nie zakłada przygotowania zwykłego cytrynowego napoju, albowiem tym razem spróbujemy zaserwować sobie lemoniadę brzoskwiniową, która ma zupełnie inny smak niżeli jej klasyczny odpowiednik.

Do przygotowania tej wersji lemoniady potrzebujemy oczywiście sporej ilości brzoskwiń. Weźmy przynajmniej pięć sztuk najbardziej soczystych owoców i następnie przekrójmy je na połówki bądź ćwiartki, usuńmy z nich pestki i oczyśćmy je z ewentualnych łupinek, listków i mniej apetycznych części. Owoce ułóżmy na blaszce i włóżmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, a następnie pieczmy przez niecałe pół godziny, pilnując tego, by nie doprowadzić do ich spalenia. Z takich podpieczonych brzoskwiń z łatwością zdejmiemy skórkę, co też musimy uczynić. W następnym kroku przerzućmy je do dużej miski, dodajmy sok wyciśnięty z dwóch lub trzech niewielkich cytryn, zalejmy wszystko litrem zwykłej niegazowanej wody i – w razie potrzeby – dosłodźmy napój płynnym naturalnym miodem. Brzoskwiniowa lemoniada ma już wszystkie niezbędne składniki, więc teraz wystarczy ją porządnie zmiksować. Jeżeli natomiast nie chcemy spożywać jej od razu, możemy przelać ją do dzbanka lub innego naczynia i po prostu schować do lodówki.

Więcej interesujących wpisów z pomysłami na ciekawe dania, desery i napoje, przeczytasz w serwisie slodkosci.pl.

Nie da się jednak ukryć, że lemoniada smakuje najlepiej wtedy, gdy dodamy do nie sporą ilość kostek lodu. Fajnie też urozmaicić przepis na lemoniadę jakimiś świeżymi ziołami. Do brzoskwiniowego napoju świetnie pasują mięta oraz rozmaryn, które nie dość, że urozmaicają smak, to jeszcze do tego pięknie zdobią nasz deser.