Jaki jest najsilniejszy rodzaj żeń-szenia i jakie są jego korzyści zdrowotne?

Żeń-szeń to roślina występująca głównie w Korei i Chinach. Znany jest ze swoich niesamowitych korzyści dla organizmu. Należy do grupy roślin adaptogennych, które mają właściwości lecznicze i zwiększają odporność na stres, zmęczenie oraz poprawiają koncentrację. Istnieje kilka rodzajów żeń-szenia o wielorakich właściwościach. W tym przypadku wyjaśnimy, który z nich jest najsilniejszy i jakie są jego korzyści zdrowotne.

Korzyści dla ciała i umysłu

Żeń-szeń jest znany jako król ziół ze względu na swoje potężne korzyści fizyczne i psychiczne. Jest stosowany na całym świecie ze względu na jego zdolność do poprawy energii, zapobiegania starzeniu się i stymulowania pamięci.

Istnieje kilka rodzajów tych ziół, ale najbardziej znane to syberyjskie, amerykańskie i koreańskie. Pierwszy z nich występuje w zimnych rejonach Rosji, ale także w części Chin i Japonii. Nie wyrasta z korzenia jak inne, ale w postaci jagody. Żeń-szeń amerykański stosowany jest głównie w celu zmniejszenia stresu, natomiast żeń-szeń koreański ma największe działanie pobudzające.

Żeń-szeń koreański jest najsilniejszy

Pomimo ilości istniejących roślin żeń-szenia, najsilniejszym i najbardziej znanym jest żeń-szeń koreański. Jego głównym składnikiem są ginsenozydy, związki chemiczne odpowiedzialne za lecznicze działanie zioła. Nazywany jest również czerwonym żeń-szeniem i jest szczególnie polecany do stosowania przez sportowców.

Korzyści i właściwości są bardzo ważne dla zdrowia. Od strony psychicznej jest idealny do redukcji stresu i poprawy nastroju wraz z pamięcią i koncentracją. Z drugiej strony świetnie sprawdza się podczas treningu o wysokiej intensywności, ponieważ pomaga zwalczać zmęczenie i znużenie. Zwiększa również siłę i sprawność fizyczną. Inną podobną rośliną jest peruwiańska maka. Sprawdź, jakie zastosowanie ma maka!

Żeń-szeń koreański wspomaga proces regeneracji i zmniejsza odczuwanie bólu. Kontroluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na metabolizm i zapobiega anemii. Zalecany jest również w leczeniu problemów żołądkowych, takich jak biegunka. Dodatkowo wspomaga odchudzanie poprzez zmniejszenie apetytu.

Idealny sposób na jego spożycie

Zioło to może być spożywane na różne sposoby. Najczęściej występuje w kapsułkach, choć można je również przyjmować w postaci naparów. Możemy go spożywać przez około trzy miesiące, a potem wskazany jest chwilowe odstawienie. Zalecana dawka to 800 miligramów dziennie, ale możemy ją zwiększyć w zależności od celu, jaki mamy.