Wiosna to nie tylko więcej ciepłych i pogodnych dni, to także czas, kiedy dostęp do świeżych warzyw i ziół jest jeszcze większy, z czego warto korzystać, przygotowując codzienny jadłospis.
Wiosenne kartofle – jak je przygotować?
Czerpiąc z tego, przygotowuje się więcej kanapek z nowalijkami, sałatki, jak i zupy. Przykładem może być kartoflanka, która łącząc zdrowe składniki, będzie zupą dla każdego. Wiosenna kartoflanka jest szybka w przygotowaniu — wystarczy zaledwie pół godziny, by móc cieszyć się jej smakiem — a przy tym stanowi sposób na większą ilość warzyw w codziennej diecie.
Składniki na 4 porcje dania z wiosennymi kartoflami
- 50 dag ziemniaków
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- ⅔ szklanki śmietany 18%
- ½ pęczka trybuli lub natki pietruszki
- 5 gałązek koperku
- 4 gałązki bazylii
- 1 gałązka rozmarynu
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 12%
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 4 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie dania z wiosennymi kartoflami
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Czosnek oraz cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić je, mieszając. Dodać ziemniaki. Całość podsmażyć przez chwilę, wciąż mieszając. Dolać bulion warzywny. Poczekać, aż całość zawrze, zmniejszyć płomień, gotować około 15 minut.
Do garnka wlać śmietanę 18%. Ponownie zagotować. Zioła opłukać, osuszyć. Dodać do zupy i zmiksować całość na gładko. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Zupę rozlać do miseczek. Udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
Artykuł powstał na podstawie porad i informacji o warzywach, które znajdziesz w serwisie https://www.porcja.pl/.