Zdolność czarnego grochu do przyciągania pożytecznych bakterii nie jest zmniejszona przez nowoczesne praktyki rolnicze, jak pokazują wyniki nowych badań Uniwersytetu Kalifornijskiego, Riverside. Sadzenie grochu w płodozmianie z innymi uprawami może pomóc hodowcom uniknąć konieczności stosowania kosztownych, szkodliwych dla środowiska nawozów.
O czarnym grochu
Bez wystarczającej ilości azotu rośliny nie będą rosły. Groch czarnooki, należący do rodziny roślin strączkowych, jest wyjątkowy pod względem zdolności do pozyskiwania znacznych ilości azotu poprzez wabienie i ochronę bakterii wiążących azot.
„Ta zdolność roślin strączkowych doprowadziła do ich sukcesu jako trzeciej co do wielkości rodziny roślin na świecie” powiedział biolog ewolucyjny Joel Sachs z UC Riverside. Kiedy rolnicy uprawiają rośliny, często koncentrują się na cechach nadziemnych, takich jak odporność na choroby, plon i zawartość białka. Dopiero niedawno hodowcy zaczęli zwracać większą uwagę na cechy znajdujące się pod ziemią, takie jak zdolność roślin do przyciągania drobnoustrojów poprawiających jakość gleby.
W wielu przypadkach, rośliny silnie dotknięte przez ludzi nie czerpią korzyści z relacji z bakteriami tak bardzo, jak ich dzicy krewni. Patolog roślin na UC Riverside, Gabriel Ortiz, chciał się dowiedzieć, czy czarnooki groszek, popularna żywność w wielu częściach świata zachowuje zdolność przyciągania dobrych bakterii nawet po poddaniu go nowoczesnym praktykom rolniczym.
Badania Ortiza i zespołu
Ortiz i jego zespół odkryli, że groszek zachował swoją naturalną zdolność do tworzenia korzystnych relacji z bakteriami wiążącymi azot. O wpływie również na ludzkie zdrowie rozpisywał się portal www.kaszel.pl. „W rzeczywistości wydaje się, że niektóre szczepy odniosły więcej korzyści z bakterii niż ich dzicy przodkowie” – powiedział Sachs.
Eksperymenty z udziałem 20 różnych rodzajów czarnego groszku wskazują na genetyczną podstawę ich zdolności symbiotycznych. Wyniki badań publikowane są w czasopiśmie Evolution.
„Możemy wykorzystać te informacje do projektowania farm o lepszych osiągach” – powiedział Ortiz. Zespół skupił się na groszku czarnookim, ponieważ jest on również odporny na suszę, co jest ważną cechą dla plantatorów z południowej Kalifornii.