4 argumenty zdrowotne, które przekonają Cię do tego aby spożywać jęczmień

Żywność pełnoziarnista, w tym jęczmień, zyskała ostatnio dużą popularność ze względu na wiele korzyści zdrowotnych.

Warto zauważyć, że jęczmień jest pełen błonnika pokarmowego, niezbędnych witamin i minerałów. Od zmniejszania ryzyka chorób serca po pomoc w kontroli wagi – oto kilka najważniejszych korzyści zdrowotnych płynących z włączenia jęczmienia do diety.

1. Zaskakujące korzyści spożywania jęczmienia

Jęczmień może pomóc poprawić trawienie. Może być dobrodziejstwem dla zdrowia układu pokarmowego. Wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika w jęczmieniu zwiększa masę stolca i przyspiesza ruchy jelit, zmniejszając w ten sposób ryzyko zaparć.

Ponadto badania pokazują również, że jęczmień może pomóc zmniejszyć stan zapalny i złagodzić objawy zaburzeń jelitowych.

2. Może pomóc w utracie wagi

Jęczmień może sprzyjać uczuciu sytości i zmniejszać napady głodu, prowadząc w ten sposób do utraty wagi. Wynika to z obecności w nim rozpuszczalnych błonników, takich jak beta-glukan.

Zmniejszają one głód, spowalniając trawienie i wspomagając wchłanianie składników odżywczych. Przegląd wielu badań wskazuje, że beta-glukan jest najskuteczniejszą formą błonnika zmniejszającą apetyt.

3. Może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Jęczmień jest bogaty w błonnik, kwas foliowy i potas, a jednocześnie ma niską zawartość cholesterolu, co może poprawić zdrowie serca. Co więcej, błonnik beta-glukanu znajdujący się w jęczmieniu pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.

Ponadto witamina B6 i kwas foliowy w jęczmieniu poprawiają stan naczyń krwionośnych. Badania pokazują, że spożycie jęczmienia obniża poziom cholesterolu w surowicy i tłuszczu trzewnego, które są głównymi czynnikami ryzyka chorób serca.

4. Może pomóc w zapobieganiu cukrzycy

Oprócz tego, że jęczmień zawiera przyzwoitą ilość rozpuszczalnego błonnika, jest również bogaty w magnez. Warto zauważyć, że magnez odgrywa ważną rolę w produkcji insuliny i wykorzystaniu cukru przez organizm. Oznacza to, że regularne spożywanie jęczmienia może chronić przed znacznymi skokami poziomu cukru we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko cukrzycy typu 2 lub pomagając w jej leczeniu.

Jęczmień jest jednym z najczęściej spożywanych ziaren zbóż. Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe zalety z jego spożywania, nie jest to niczym niezwykłym. Aby w pełni zadbać o swoje zdrowie, warto rozważyć włączenie jęczmienia do codziennej diety.

Więcej artykułów dotyczących zdrowego jedzenia znajdziesz w serwisie https://www.porcja.pl/.