Tapioka – czym jest i jak ją wykorzystać?

Ostatnimi czasy pokochaliśmy kuleczki tapioki. Można je znaleźć przede wszystkim w napojach i deserach podawanych w modnych kawiarniach. Jednak czy wiesz czym tak naprawdę jest tapioka i jak się ją uzyskuje? Jeśli nie, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł. Podpowiemy Ci także jak zrobić przepyszne kuleczki tapioki i do czego możesz je wykorzystać.

Co to jest tapioka?

Tapioka to wbrew pozorom nie żelowe kulki, lecz skrobia z manioku – egzotycznej rośliny występującej w Ameryce Południowej i Środkowej. Powstaje w wyniku mielenia bulwy, jako produkt uboczny przy produkcji mąki z manioku. Tapioka jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, co jest dużą zaletą dla osób cierpiących na dolegliwości żołądkowe.

Chociaż Ameryce Południowej tapioka jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, to w Polsce dopiero zdobywa popularność. Co prawda zawierający kulki tapioki napój bubble tea był hitem już w 2010 r., jednak szybko zniknął z rynku. Teraz z powrotem zaczynamy doceniać te małe, galaretowate bąbelki. Więcej o tapioce przeczytasz na: https://www.kaufland.pl/inspiracje/radosc-gotowania/tapioka.html

Jak zrobić kulki tapioki?

W większości przepisów zaleca się użycie tapioki w formie kulek. Nic dziwnego, bo perełki tapioki bardzo estetycznie wyglądają, a do tego mogą występować w różnych smakach. Oczywiście możemy kupić gotowe kulki, jednak można je także przygotować samodzielnie.

Będziemy potrzebowali jedynie skrobi z manioku (tapioki) i wody. W zależności od preferencji możemy wykorzystać także cukier puder lub barwnik spożywczy. Mąkę trzeba wymieszać z wrzątkiem – powinniśmy jej dodać tyle, żeby uzyskać twardą, sztywną masę. W razie czego zawsze możemy dosypać więcej skrobi lub dolać wody. Masę trzeba dobrze wyrobić rękami, musi być elastyczne i nie może się kleić.

Następnie z masy należy odrywać małe kawałki i formować z nich kuleczki, które po ulepieniu powinniśmy wrzucać na talerz podsypany mąką. Perełki trzeba następnie gotować w wodzie przez 15-20 minut, a potem ostudzić. Możemy je także włożyć do wybranego przez nas syropu, aby nadać im naszego ulubionego smaku.

Tapioka przepisy

Tapioka sama w sobie jest bezsmakowa, jednak perełki mają przyjemną żelową konsystencję i można im nadać dowolny smak. Oczywistym wykorzystaniem dla kulek z tapioki jest bubble tea, kultowy napój, który pokochali ludzie na całym świecie. Mamy dobre wieści, przygotowanie herbaty jest banalne i możesz łatwo zrobić ją w domu! Do wysokiej szklanki wsyp kuleczki z tapioki i zalej je syropem. Następnie dodaj ulubioną herbatę, mleko (lub napój roślinny) i kostki lodu.

Jeśli lubimy desery możemy także przygotować pyszny i zdrowy pudding z tapioki. Aby go przygotować musimy gotować mleko z ksylitolem i drobną tapioką przez 20 minut. Pudding możemy podawać z ulubionym syropem i owocami.